Zespół Szkół Turystyczno Gastronomicznych

Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2021

600-lecie miasta Mińsk Mazowiecki

Powiat Miński Stolicą Kultury Mazowsza w 2021 r.

„Tokaj, gulasz i papryka”

W dniach 01.10-05.10.2019 roku nasi nauczyciele przedmiotów zawodowych w gastronomi, Pani Agnieszka Korczyk oraz Pan Marek Pawlaczyk, uczestniczyli w zorganizowanym przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie  seminarium wraz z wyjazdem studyjnym na Węgry, którego tematem była „Enoturystyka i kuchnia węgierska”.

 W okolicach miejscowości Tiszaujvaros uczestnicy seminarium mogli m.in. poznać zasady uprawy i ochrony winorośli, sposoby produkcji win gronowych a w szczególności poznać tajemnice produkcji węgierskiego tokaju. W rejonie Egeru natomiast odkryto przed nauczycielami odmienne tradycje winiarskie tego regionu, sztukę oceny i degustacji win a także dobór win do odpowiednich potraw. W czasie warsztatów kulinarnych w Hotelu Phoenix, uczestnicy  mogli doskonalić praktyczne umiejętności sporządzania tradycyjnych potraw węgierskich: „Jak sporządzić dobry gulasz?”. W trakcie seminarium, oprócz tradycji winiarskich,  przybliżono również korzenie i specyfikę kuchni Madziarów poprzez praktyczne pokazy:  gotowania placków węgierskich – langosz, sporządzania węgierskiego  kołacza czy wizytę w węgierskiej Csardzie pod Budapesztem, połączoną z praktycznym pokazem wykonania tradycyjnych naleśników Gundel oraz kosztowaniem specjałów kuchni węgierskiej.

Zapraszamy

AktualnościKontakt
Call Now Button
Zmień rozmiar czcionki
Kontrast