“Tokaj, gulasz i papryka”
W dniach 01.10-05.10.2019 roku nasi nauczyciele przedmiotów zawodowych w gastronomi, Pani Agnieszka Korczyk oraz Pan Marek Pawlaczyk, uczestniczyli w zorganizowanym przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie seminarium wraz z wyjazdem studyjnym na Węgry, którego tematem była „Enoturystyka i kuchnia węgierska”.
W okolicach miejscowości Tiszaujvaros uczestnicy seminarium mogli m.in. poznać zasady uprawy i ochrony winorośli, sposoby produkcji win gronowych a w szczególności poznać tajemnice produkcji węgierskiego tokaju. W rejonie Egeru natomiast odkryto przed nauczycielami odmienne tradycje winiarskie tego regionu, sztukę oceny i degustacji win a także dobór win do odpowiednich potraw. W czasie warsztatów kulinarnych w Hotelu Phoenix, uczestnicy mogli doskonalić praktyczne umiejętności sporządzania tradycyjnych potraw węgierskich: „Jak sporządzić dobry gulasz?”. W trakcie seminarium, oprócz tradycji winiarskich, przybliżono również korzenie i specyfikę kuchni Madziarów poprzez praktyczne pokazy: gotowania placków węgierskich – langosz, sporządzania węgierskiego kołacza czy wizytę w węgierskiej Csardzie pod Budapesztem, połączoną z praktycznym pokazem wykonania tradycyjnych naleśników Gundel oraz kosztowaniem specjałów kuchni węgierskiej.