Zespół Szkół Turystyczno Gastronomicznych

w Mińsku Mazowieckim
ul. Budowlana 4
tel. 25 759-26-51
fax.25 759-25-98

Branżowa szkoła I stopnia kucharz

Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, a nawet ciast i deserów.
Jednak wbrew najczęstszym skojarzeniom jego praca nie sprowadza się tylko do zapewnienia posiłków.
Od kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal, ale konkretny kucharz stanowi magnes przyciągający klientów.
Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę.
Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzania potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.

Predyspozycje do zawodu:

•    pożądane w tym zawodzie cechy charakteru to: cierpliwość, dokładność, samodzielność i inicjatywa, która pozwoli na opracowanie nowych potraw i receptur,
•    bardzo ważny jest dobry, niepospolity smak , a także poczucie elegancji w sztuce podawania i dekorowania potraw,
•    istotne są też wyobraźnia, zmysł estetyczny i poczucie elegancji

W zawodzie kucharz zdobędziesz następujące umiejętności:
•    przygotowywanie potraw i napojów,
•    udzielanie porad w zakresie doboru potraw i napojów,
•    wykonywanie pracy na stanowisku kucharz
•    kierowania pracą zespołu ludzi

Kucharz – wiele możliwości zatrudnienia absolwentów:

•    restauracje, kawiarnie, zakłady gastronomiczne,
•    bary szybkiej obsługi, jadłodajnie, gospody, zajazdy,
•    zakłady żywienia zbiorowego: pensjonaty, domy wczasowe, na statkach i promach,
•    kluby i firmy cateringowe,
•    organizują bale, wesela

Zapraszamy

AktualnościKontakt
Facebook
Call Now ButtonYOUTUBE