Zespół Szkół Turystyczno Gastronomicznych
w Mińsku Mazowieckim
ul. Budowlana 4
tel. 25 759-26-51
fax.25 759-25-98
Technik żywienia i usług gastronomicznych z dietetyką
Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Uczniowie zdobywają umiejętności:
- urządzania zakładów gastronomicznych, gospodarstw domowych,
- sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- estetycznego podawania potraw
- prawidłowej obsługi konsumenta
- aktywnego zachowania się na rynku pracy,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
- sporządzania biznes planu itp.
Predyspozycje do zawodu:
- pożądane w tym zawodzie cechy charakteru to: cierpliwość i dokładność,
- bardzo ważne jest wyczucie proporcji, smaku a także poczucie elegancji w sztuce podawania i dekorowania potraw,
- atutem są: wyobraźnia i zmysł estetyczny.
Absolwenci tej szkoły:
- prowadzą własną działalność gospodarczą
- stosują nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej
- fachowo i kompleksowo obsługują zleceniodawcę,
- organizują bale, wesela;
- organizują żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie;
- projektują i aranżują wnętrza sal konsumpcyjnych.
Możliwości zatrudnienia:
restauracje, kafeterie, kawiarnie, bary, restauracje biurowe i podobne zakłady, a także hotele, pensjonaty, domy wczasowe, promy i statki lub własna działalność gospodarcza w zakresie świadczenia usług gastronomicznych.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka lub podobnych.