Zespół Szkół Turystyczno Gastronomicznych

w Mińsku Mazowieckim
ul. Budowlana 4
tel. 25 759-26-51
fax.25 759-25-98

Stowarzyszenie Odra Niemen

Wirtualna Choinka

Projekt „W podróży po nowe doświadczenia”

 PORTUGALIA

W sobotni wieczór dnia 07.05.2022 r. wylecieliśmy w podróż do słonecznej  Portugalii, wraz z opiekunami Panią Agnieszką Siporską, oraz Panią Iwoną Gawędą – Pavlidou.

W wyjeździe uczestniczyło 13 uczniów z klas technik hotelarstwa z  animacją czasu wolnego, Technik technologii żywności – cukiernik, oraz  technik architektury Krajobrazu z florystyką. Wśród hotelarzy znaleźli się: Julia Wojciechowska, Dominika Chrzyptowicz, Agata Nikodemiak, Julia Mirosz, Oliwia Ruta, Natalia Wojtyńska. Wśród cukierników byli: Adrian Kawka, Dominika Słowik, Karolina Mielcarz, Kasia Rogulska, Wiktoria Antosiewicz, Oliwia Kominek. Wśród architektów krajobrazu: Milena Bartnicka.

Po przylocie zakwaterowaliśmy się na przepięknym kampusie Mobility Friends w Barcelos. Nabyliśmy umiejętności swobodnego porozumiewania się w obcym języku, co dało nam możliwość poznania nowych ludzi z innych zagranicznych grup: Rumunii, Włoch, Hiszpanii i Turcji. Ku naszemu zaskoczeniu przyleciała także polska grupa z Poznania.

Praktykanci z kierunku technik hotelarstwa z animacją czasu wolnego zostali podzieleni na dwie grupy i przydzieleni do obiektów noclegowych Axis Ofir Beach Resort Hotel oraz Centro Social Joao Paulo II. Uczniowie poprawili swoje umiejętności językowe jak i zawodowe wykonywane w obiektach noclegowych. Stali się niezależni dzięki wyjazdowi oraz nauczyli się radzić sobie w stresujących sytuacjach. W wolnym czasie mieli okazję odpoczywać na słonecznej plaży, czując morską bryzę na twarzy 🙂

Praktykanci z kierunku technik technologii żywności – cukiernik zostali za to podzieleni na cztery grupy i przydzieleni do restauracji Nata Selvagem, Pastelaria Regresso, Taberna Nacional i Pastelaria Santo Eugénia.

Młodzież wykonywała tradycyjne portugalskie wyroby,  takie jak niepowtarzalne ciastka pastéis de nata oraz rogaliki brioche. Dekorowali różnorodne ciasta i ciastka. Mieli także okazję spróbować przepysznych słodkości.

Praktykantka z kierunku architektury krajobrazu z florystyką została przydzielona do obiektu Fernando Lage Azevado e Commercio de Produtos Agricolas, gdzie została ciepło przyjęta przez Pana Fernando, który oprowadził ją po swoim ogromnym, urzekającym ogrodzie. To właśnie tam odbywała praktyki. Miło wspomina piękno ogrodu jak i siestę, podczas której mogła odpocząć na zielonej trawie.

Pod kątem turystycznym Portugalia ma bardzo wiele do zaoferowania. Mieliśmy okazję w weekendy zwiedzać przepiękne miasta pod okiem przewodnika. Nigdy nie zapomnimy malowniczej, średniowiecznej twierdzy w Valença, widoku na rzekę Minho z mostu projektu Eiffel’a i cudownych spacerów w Porto. To wszystko zostanie na zawsze w naszej pamięci.

Zapraszamy

AktualnościKontakt
Call Now Button