Zespół Szkół Turystyczno Gastronomicznych

w Mińsku Mazowieckim
ul. Budowlana 4
tel. 25 759-26-51
fax.25 759-25-98

Technik usług kelnerskich z baristyką

Technik usług kelnerskich z baristyką

W zawodzie technik kelner zdobędziesz następujące umiejętności:
•    przygotowywanie sali do obsługi konsumentów,
•    nakrywanie i dekorowanie stołów
•    serwowanie zamówionych potraw i napojów oraz udzielanie porad w zakresie ich doboru,
•    obsługiwanie różnych przyjęć, kongresów, targów, bankietów, spotkań, konferencji,
•    wykonywanie pracy na stanowisku kelnera, barmana lub szefa obsługi kelnerskiej.

Predyspozycje do zawodu:

•    pożądane w tym zawodzie cechy charakteru to: cierpliwość i dokładność,
•    bardzo ważne jest wyczucie proporcji, smaku a także poczucie elegancji w sztuce podawania i dekorowania potraw,
•    atutem są: wyobraźnia i zmysł estetyczny.

Perspektywy zatrudnienia absolwentów:
•    restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne,
•    bary szybkiej obsługi, jadłodajnie, gospody, zajazdy,
•    zakłady żywienia zbiorowego: pensjonaty, domy wczasowe, na statkach i promach,
•    kluby i firmy cateringowe.

Praktyki zawodowe organizowane są w renomowanych obiektach hotelowych takich jak: Marriott, Sheraton, Westin, Victoria, Bristol, Intercontinental, Novotel.

Możesz również wyjechać na praktyki zagraniczne do Grecji, Austrii i na Cypr

Uczeń kończący szkołę może kontynuować naukę na studiach wyższych m.in. na kierunku hotelarstwo i gastronomia.

 

Serdecznie zapraszamy !

Zapraszamy

AktualnościKontakt
Facebook
Call Now ButtonYOUTUBE