Zespół Szkół Turystyczno Gastronomicznych
w Mińsku Mazowieckim
ul. Budowlana 4
tel. 25 759-26-51
fax.25 759-25-98
Technik usług kelnerskich z baristyką
Technik usług kelnerskich z baristyką
W zawodzie technik kelner zdobędziesz następujące umiejętności:
• przygotowywanie sali do obsługi konsumentów,
• nakrywanie i dekorowanie stołów
• serwowanie zamówionych potraw i napojów oraz udzielanie porad w zakresie ich doboru,
• obsługiwanie różnych przyjęć, kongresów, targów, bankietów, spotkań, konferencji,
• wykonywanie pracy na stanowisku kelnera, barmana lub szefa obsługi kelnerskiej.
Predyspozycje do zawodu:
• pożądane w tym zawodzie cechy charakteru to: cierpliwość i dokładność,
• bardzo ważne jest wyczucie proporcji, smaku a także poczucie elegancji w sztuce podawania i dekorowania potraw,
• atutem są: wyobraźnia i zmysł estetyczny.
Perspektywy zatrudnienia absolwentów:
• restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne,
• bary szybkiej obsługi, jadłodajnie, gospody, zajazdy,
• zakłady żywienia zbiorowego: pensjonaty, domy wczasowe, na statkach i promach,
• kluby i firmy cateringowe.
Praktyki zawodowe organizowane są w renomowanych obiektach hotelowych takich jak: Marriott, Sheraton, Westin, Victoria, Bristol, Intercontinental, Novotel.
Możesz również wyjechać na praktyki zagraniczne do Grecji, Austrii i na Cypr
Uczeń kończący szkołę może kontynuować naukę na studiach wyższych m.in. na kierunku hotelarstwo i gastronomia.
Serdecznie zapraszamy !