Zespół Szkół Turystyczno Gastronomicznych
w Mińsku Mazowieckim
ul. Budowlana 4
tel. 25 759-26-51
Technik technologii żywności – cukiernik
15 marca - dzień cukiernika
Technik technologii żywności – cukiernik
Praca w zawodzie cukiernika polega na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów, pralin z czekolady i deserów. Nasi uczniowie zdobywają umiejętności w tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Cukiernik ocenia jakość i przydatność surowców oraz prowadzi dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i umieć je obsługiwać. Podczas nauki poznaje tajniki tworzenia dekoracji cukierniczych.
W trakcie 5-letniego cyklu kształcenia uczeń kształci się w zakresie dwóch kwalifikacji:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
- magazynowanie surowców cukierniczych;
- wytwarzanie wyrobów cukierniczych;
- dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji.
- SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych, która obejmuje:
- wytwarzanie produktów spożywczych,
- organizowanie i nadzorowanie przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
Przykładowe zadania zawodowe:
- opracowanie receptur, instrukcji technologicznych, norm zakładowych dla zawodu,
- organizowanie i nadzorowanie pracy podległych pracowników,
- nadzorowanie procesu produkcji i utrzymanie reżimu technologicznego artykułów spożywczych,
- wytwarzanie półproduktów i ich dalsze przetwarzani (filtrowanie, wędzenie, zagęszczanie, fermentacja) aż do uzyskania gotowych wyrobów,
- pakowanie produktów i przekazywanie ich do magazynu,
- kontrola jakości surowców i produktów,
- prowadzenie dokumentacji rozliczeniowej produkcji,
- wykonywanie specjalistycznych analiz surowców, półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych,
- uczestniczenie w badaniach i próbach przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych.
Jeszcze się zastanawiacie?
Na pewno lubicie jeść – dzięki tej szkole możecie
doskonalić umiejętności wyboru tego co jecie
i także pomóc innym
zdrowo się odżywiać!
———————————————————————
Technik technologii żywności zdobywa kwalifikacje do:
- kierowania i nadzorowania wytwarzaniem wysokiej jakości artykułów spożywczych: cukierniczych, koncentratów spożywczych, piekarsko-ciastkarskich, fermentacyjnych (piwo, wino, spirytus, kwas mlekowy, kwas cytrynowy), jajczarsko-drobiarskich, mięsnych, mleczarskich, owocowo-warzywnych, rybnych, surowców olejarskich, zbożowych, ziemniaczanych, mrożonych owoców i warzyw, lodów oraz wyrobów kulinarnych
- opracowywania: receptur, instrukcji technologicznych, norm zakładowych dla wyrobu
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w:
- zakładach gastronomicznych (restauracjach, barach, bufetach)
- placówkach żywienia zbiorowego (hotelach, sanatoriach, szpitalach)
- kontrolnych placówkach gastronomicznych
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka.